Pagina's

Sunday, May 29, 2011

Dag 42: De gelukkige pannenkoek
Reistip: prik gewoon een plaats op de treinroute ergens tussen toeristische trekpleister A en B. Als je tenminste, net als ik, een luie reiziger bent die niet graag voor dag en dauw op staat, liever 4 uur in de trein zit dan 6, en het prettig vindt om op een normale tijd in een stadje aan te komen zodat je nog wat kunt rondkijken voor het etenstijd is.

Zo belandden we in Hikone, klein en slaperig stadje tussen Takamatsu en Takayama, met een schitterend kasteel (niet groot, wel heel elegant en indrukwekkend met z'n sneeuwwitte muren en zilveren daken) en een prachtige tuin waar het zelfs in de druilerige regen nog fijn wandelen was.'s Avonds weer een klassiek 'in Japan uit eten' moment: we hadden op straat voor een restaurant een menu met plaatjes gezien (van plakjes rundvlees, we dachten shabu shabu misschien?) en gingen naar binnen. Aan tafel, bediend door een vriendelijke jongen, ontstond (zijn redelijke Engels ten spijt) spraakverwarring. 'You can choose shrimp, or pork, or squid'. Uhm, 'and what about beef?' Nee, geen beef. Uhm 'what about the menu with pictures outside?' Verwarring. Tot hij begreep dat we op het menu van het restaurant op de eerste verdieping hadden staan kijken. 'We are okonomiyaki restaurant!'

Ok, doe dat dan maar. Dat rundvlees komt wel een andere keer....
We lieten hem groente voor ons kiezen, en hij bracht dit bordje gebakken paddenstoelen (die dunne sliertjes lijken op tauge, maar zijn ook een soort paddenstoel)

Noedels die je zelf op de plaat zo'n beetje aanbakt. Echt koken is het niet, maar het was toch best fijn om weer eens zo'n spatel vast te houden en in iets te roeren.
Dan komen de okonomiyaki, en het meisje vraagt: 'mayonaise and sauce?' en we zeggen ja!

En daarna komt er nog een handvol bonito uit een grote emmer.

Dus, hoewel het niet was wat we verwachtten, waren we toch heel tevreden. Met een volle buik door de regen (tropische storm Songda) weer naar huis.


2 comments:

  1. Oh, wat zien die paddenstoelen er heerlijk uit. Geweldig zoals ze die in Aziƫ klaarmaken. Zo te zien waren het beukenzwammetjes (shimeji), enoki en shiitake. YUM!

    Om okonomiyaki moet ik altijd een beetje giechelen, het lijkt zo tegenstrijdig, Japan en junkfood. Het doet me een beetje denken aan een kapsalon. ;-)

    ReplyDelete
  2. okonomiyaki was our hands down favorite thing we ate while in Japan (Hiroshima). Dayne has even tried to recreate it at home. yum!

    ReplyDelete