Pagina's

Monday, May 16, 2011

Dag 29: Een andere wereld


Mount Fuji vanuit de trein

Zo'n 2,5 uur met de trein (de supersnelle Shinkansen) vanuit Tokyo en je bent heel ergens anders.

Kyoto is ook een grote stad, maar minder hectisch, minder massaal, en minder zakelijk. Je kunt dagen ronddwalen van tempel naar tempel naar Zen tuin naar boeddhabeeld, en langzaamaan een heel klein beetje iets begrijpen van het oude Japan.


Matcha ijs.


'sAvonds eten bij alweer zo'n fijn 'kleine hapjes restaurant'. We zaten aan de bar, en waren al bijna klaar met eten toen we aangesproken werden door de Japanner die naast ons zat - of we een glaasje sake wilden proeven? Wij hadden ook al sake besteld, maar van de Japanse kaart - door lukraak te wijzen op een sake die niet de duurste en niet de goedkoopste was. Onze buurman vond het leuk om Engels met ons te praten, net als de aandoenlijke serveerster. En net als de eigenaar van het restaurant, die een sake-connoisseur bleek te zijn en op een gegeven moment zijn computer uit het kantoortje achter tevoorschijn haalde om ons op Google maps aanschouwelijk te kunnen maken waar alle verschillende sake's vandaan kwamen. Op een gegeven moment had ik 4 glazen voor me staan, (dat lijkt wel een thema te worden), en er werd ons steeds verzekerd dat het gratis was, 'just good service', omdat ze het zo leuk vonden dat we er waren en omdat ze ons echte, bijzondere sake wilden laten proeven. Hup, daar kwam weer zo'n mega fles tevoorschijn, en 3 theekommen voor ons en onze nieuwe Japanse vriend, en dan toverde de eigenaar een kleiner glas uit zijn binnenzak zodat hij met ons mee kon drinken.De conversatie verloopt niet soepel, er is veel gezoek naar woorden en hier en daar gaat het helemaal mis en praat je volledig langs elkaar heen. En toch heb je het gevoel een echt gesprek te hebben en echte mensen te ontmoeten.

Die bescheiden trots van de Japanners op hun land en hun cultuur, en de oprechte vreugde en warmte waarmee ze die dingen met ons, bezoekers, willen delen, is net zo ontroerend en indrukwekkend als de metershoge boeddhabeelden en reusachtige tempelhallen.

No comments:

Post a Comment